Fermierii germani, olandezi şi francezi au organizat un miting în faţa Parlamentului European de la Bruxelles împotriva politicii fiscale a U.E. din domeniul agriculturii. Ca şi modalitate de proteste, fermierii au aruncat cu lapte în clădirea administrativă a legislativului european. Protestul a degenerat în lupte cu jandarmii care au făcut cu greu faţă situaţiei.

Lumea are toate şansele să o ia razna. Criza economică în care ne aflăm are puternice rezonanţe care la o primă vedere ar putea să fie catalogate corect doar de un psihiatru. În timp ce sute de mii de persoane din Africa mor de foame, fermierii europeni trag literalmente cu tunuri încărcate cu lapte în Parlamentul European. Mii de litri de lapte au fost deversate în acest mod de protest care are toate şansele să devină o tradiţie anuală. Fermierii protestează, ATENŢIE, pentru preţul scăzut al laptelui. Ei cer o subvenţie mai mare de la legislativul european pentru că nu îşi acoperă costurile de producţie a laptelui din preţul de vânzare.

Este incredibil cum anormalul şi tragicul riscă să devină fapt obişnuit şi general acceptat de toată lumea ca fiind firesc. Nu trebuie să fim analişti economici, psihologi sau sociologi pentru a vedea că lumea este întoarsă pe dos. Iată câteva consideraţii care ar trebui să fie la ordinea zilei într-o realitate de bun simţ.

1. Un preţ mic al laptelui ar trebui să bucure pe toată lumea.
2. Este de neconceput ca oamenii să moară de foame într-o parte a globului şi în altă parte să se arunce lapte la gunoi.
3. Indiferenţa oamenilor la aceste anormalităţi este condamnabilă şi ne face pe toţi vinovaţi morali.
4. Violenţa nu rezolvă o situaţie, o complică.
5. Soluţii există, voinţă nu! De ce?

Daniel Meze