„Zilele risipirii banilor, pe care nu-i avem, pe lucruri de care nu avem nevoie, pentru a impresiona oamenii de care nu de pasă, s-au terminat!” – spunea profesorul economist Tim Jakson membru al guvernului britanic.

Un anume fel de influenţare reciprocă, oarecum diferit, este considerat exemplul de salvare impusă cetăţenilor germani şi francezi prin subvenţionarea cetăţenilor ţărilor mai slabe din Europa. Cea mai buna explicaţie o dă comentatorul economist Sever Plotzker:

„Acesta este adevărul adevărat – când cetăţeanul german sau francez va dori să plătească mai multe taxe pentru a susţine Grecia, Spania şi Italia ca să nu intre în faliment, el nu va face un bine cetăţeanului grec, spaniol sau italian, ci întâi şi întâi lui însuşi!”

În trecut, lumea era împărţită în părţi oarecum de sine stătătore, însă noua reţea a legăturilor globale a restrâns distanţele dintre noi din ce în ce mai mult până când ne-a închis complet.

Dintr-o dată, ne-am regăsit într-o lume nouă, o lume fragilă şi imprevizibilă. Fără să vrem, am trecut din starea în care fiecare din noi trăgea înainte singur, prin propriile puteri, la starea în care tragem cu toţii, într-o singură barcă globală, şi legaţi definitiv unii de alţii.

Asta înseamnă că, dacă unul se îndreaptă într-o anumită direcţie, barca schimbă direcţia într-acolo. Nu este nicăieri în lume nicio gaură în reţeaua strânsă de legături dintre indivizi şi dintre ţări. Nu poţi să te întorci şi nici să rupi reţeaua dintre noi.

Pentru a demonstra mai bine această situaţie să ne imaginăm membrii unui cuplu aflat în criză de cuplu. La început ies la iveală mici probleme între ei. Apoi, treptat, se îndepartează unul de altul, până când nu mai sunt în stare să suporte viaţa unul lângă celălalt. Chiar dacă trăiesc încă în aceeaşi casă, ei se resping şi abea aşteaptă clipa să se despartă. În starea apărută, pe de o parte pereţii presează asupra lor şi îi închid împreună şi pe de altă parte, respingerea îi obligă să fugă unul de altul.

Exact la fel şi noi. Legatura dintre noi ne presează, însă noi, spre deosebire de partenerii din cuplu, nu avem cum să plecăm, deja nu mai avem unde fugi. Nu putem să ne mutăm casa de pe planeta Pământ.