Este clar că va trebui să ne obișnuim să trăim într-o lume a incertitudinii și a interdependenței. Atât ca indivizi, membrii ai societății, funcționari publici, etc., cât și ca operatori economici. Este, de asemenea, clar că rezistența la această schimbare de optică este imensă. – spune Alexandra Gătej în articolul Lumea așa cum o știam nu mai există din ziarul Capital

Şi după o analiză a situaţiei economiei conchide: „E important însă să ne cunoaștem și noi interesul, ca țară”.

Dumneaei o contrazice pe şefa FMI care consideră acest deceniu „un deceniu al pierzaniei” din punct de vedere economic. Crede că nu toate statele vor ieşi în pierdere din această criză, ci din contră, unele vor avea de câştigat.

Cum? Dacă suntem interdependenţi, dacă tocmai am descoperit că lumea este un tot şi că orice mişcare dintr-un colţ de lume se resimte în celălalt colţ, atunci cum să cred că România, sau orice altă ţară, îşi poate vedea propriul interes neţinând cont de ce se întâmplă în rest.

Eu nu sunt economist, sunt un om obişnuit, dar nu pot să nu văd că acum, în lumea asta nouă, a te gândi la un grup restrâns şi nu la întreg, este o greşeală. Nu pot să nu mă gândesc, că dacă vrem să ieşim din criză, altă soluţie decât interesul comun al umanităţii nu există.

A venit vremea ca G7, G20, ONU, FMI, sau cine vreţi voi, să înţeleagă că politica lor anterioară nu mai e valabilă, nu mai pot sa-şi facă socotelile fără să-i ia în considerare pe toţi membrii aceste lumi, nu mai pot ieşi din criză pe spatele altor popoare.